Slab domet daljinskog upravljača

Category: Blog
14 mart 2013, Comments: 6

Domet daljinskog upravljača je osetljiva tema.  U svetu automatizacija o tome niko ne voli da priča. Domet daljinskog upravljača zavisi od više faktora. Na neke može da se utiče a neki su izvan naših mogućnosti. Neki proizvođači su toliko škrti na tehničkom opisu proizvoda  da je nemoguće pronaći podatak o maksimalnom dometu njihovih daljinskih upravljača.

Daljinski

Daljinski upravljač

Sa razvojem savremenih tehnologija i sve većim brojem bežičnih sistema i uređaja, sve je veća gužva u elektronskom saobraćaju. To znači da će sve više  uređaji da ometaju jedni druge.  U poslednje vreme imamo sve više poziva u vezi sa slabim dometom daljinskog upravljača. Daljinski upravljači koji su godinama funkcionisali normalno, sa dometom 50-100m, odjednom nemaju domet ni 10m.

Jedan od glavnih krivaca za loš domet je baterija. Prvo treba zameniti bateriju . Za daljinske upravljače se koristi nekoliko tipova baterija. Ovo su neke od njih.

CR 2016

Baterija CR 2016

Baterija 12V 23A

Baterija 12V 27A

Baterija 12V 27A

 

 

 

 

 

Ako se posle zamene baterije domet nije poboljšao, onda možemo da sumnjamo na mnogo  veći problem. U posledenje vreme je sve aktuelniji problem sa predajnicima za bežičnu fiksnu telefoniju. Da ne pominjem ime firme o kojoj se radi, ali dokazano je da njihovi predajnici velike snage „ubijaju“ signal svega što radi na frekvenciji 433,92MHz i slično. Razgovarao sam sa jednim od montera te firme, rekao mi je da su njihovi predajnici snage 400W i rade na 400MHz. Pokušajte samo da uporedite snagu daljinskog upravljača koji emituju signal snagom (uglavnom) do 1mW.  To je neuporedivo.

Vremenom smo uspeli da rešimo problem mnogim kupcima, instalacijom drugog prijemnika i daljinskih upravljača. Razlika je u tome što je radna frekvencija našeg prijemnika 315MHz i zbog razlike u frekvenciji, predajnici fiksne telefonije uopšte ne utiču na rad daljinskih upravljača.

Još jedna veoma važna činjenica u vezi prijema signala daljinskog upravljača je ugradnja antene. Motor za kapiju je uvek montiran iza ograde, sa unutrašnje strane dvorišta i uvek je zaklonjen nekom vrstom metalne konstrukcije. Bilo da je u pitanju metalna ograda ili armirano betonska, prolaz radio talasa je značajno otežan zbog metalnih delova. Prosto a ujedno važno rešenje je ugradnja antene.

Antena se postavlja na što večoj visini od zemlje i tako da imete optičku vidljivost antene sa što veće udaljenosti. Tako ćete izvući maksimum iz svog daljinskog upravljača.

E sada, tu postoji još jedan problem…  nisu sve antene iste…  mora se instalirati antena koja je baš za frekvenciju koju koristi Vaš daljinski upravljač, ali o tome ćemo opširnije u nekoj od narednih tema na našem blogu.

6 responses on “Slab domet daljinskog upravljača

 1. Dragoslav Naćić kaže:

  Poštovani,imam segmentna rolo vrata sa elektromotorom daljincem .U poslednje vreme kada vrata kreću da se dižu ili spuštaju stanu na pola ili počnu kontra da se kreću što ranije nikad se nije dešavalo.Šta može da bude uzrok tome.Unapred hvala.

  • Poštovani
   verovatno vrata nisu dobro izbalansirana i elektronika otežan rad motora prepoznaje kao prepreku. Potrebno je izbalansirati vrata i izvršiti podešavanje sile kojom motor pokreće vrata.
   Pozdrav

 2. Dragi kaže:

  Postovani, skoro sam ugradio modul za daljinsko zakljucavanje, ali je domet slab od 5 do 10 metara. Zanima me da li bi se domet povecao ako bi antenu od modulatora licnastom zicom zalemio za antenu od vozila?

  • Poštovani
   ako se radi o modulu za zaključavanje kola, iskreno i ne treba veći domet. Veliki domet olakčava potencijalnim lopovima da lakše skinu kod daljinca i otključaju kola bez obijanja. A ako svakako hoćete da povećate domet, tu je jedino rešenje ispitivanje u praksi. Verovatno vaš modul ima neko parče žice koja je u stvari antena. Pokušajte da izmestite sam modul ili tu antenu malo pomerite (možda je loša pozicija antene). A sigurno je da povezivanje modula na antenu od radija neće povećati domet a može da napravi smetnje samom radio uređaju.
   Pozdrav

 3. Cct kaže:

  Postovani…
  Kod mene je bft motor garazni vrata imam dva daljinska niti jedan nece da radi dalje od 1 metra od motora,odnosno moram doci ispod motora da bih otvorio garazna vrata.
  Baterije sam dvaput mjenjao i isto mi radi
  Sta bi mogao biti uzrok toga?

  Srdacan pozdrav…

  • Poštovani
   može da bude problem sa daljinskim a može da bude problem i sa prijemnikom. Jedan od sve češćih problema sa malim dometom su smetnje predajnika koji rade na sličnoj frekvenciji, koji svojom jačinom signala ometaju daljinski uprvljač koji radi na 433MHz.
   Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 + = 9

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>